Photos from the Song of Poets event on Sunday, Feb. 21st.

(Courtesy of Penny Tennenhouse)

Advertisements

These are two views of the two purpose-designed steel trusses that were taken in through an opening in the roof in pieces, then assembled inside the ‘attic’ to integrate with the massive wooden beams of the 1863 roof structure. The new trusses reinforce the original structure to eliminate lateral forces produced by the roof’s sagging, that were causing the masonry to crack, and to ensure that roof loads are transmitted vertically to the walls.

These pictures are difficult and may not even be useable but they represent some of the most innovative engineering and challenging implementation of the whole project. Part of the message of the presentation on 24 September is that what we see on the surface looks really good (e.g. new roof, restored finials) but the really important stuff is out of sight and so difficult of access that most people will never see it.